Dezinsecție | Dezinfecție | Deratizare în Cluj
Toată lumea știe că ploșnițele de pat sunt o problemă serioasă. Cu toate acestea, nu multă lume știe să le facă față. Prin învățarea comportamentului lor poți să îți faci o strategie bună de prevenire. În acest articol am adunat cele mai frecvente întrebări despre problema ploșnițelor de pat și am oferit răspunsuri esențiale pentru a te ajuta să uiți de aceste insecte odată pentru totdeauna.
Ploșnițele de pat sunt mici insecte parazite ce se hrănesc cu sânge cald. Sunt cunoscute sub numele de „bedbugs” în limba engleză tocmai pentru că se găsesc în mod obișnuit pe saltele și lângă paturi. Mușcăturile lor sunt problematice și pot provoca urme de mâncărimi pe piele și infecții secundare. Ploșnițele de pat se răspândesc foarte ușor din casă în casă sau dintr-o încăpere în alta.
Da, ouăle de ploșnițe, nimfele și adulții pot fi văzuți cu ochiul liber. Ouăle și nimfele nou eclozate au doar 1/16 inch lungime, deci aproximativ 1 mm. Cele 5 stadii nimfale sunt succesiv mai mari, ploșnițele adulte având aproximativ o cincime inch lungime, aproximativ 4-5 mm. Dimensiunea acestora se poate compara cu o sămânță de susan. În timpul zilei însă, ploșnițele de pat se ascund în crăpături și în partea inferioară a saltelei, patului sau mobilierului sau în alte spații înguste, astfel nu pot fi văzute cu ușurință.
Ploșnițele de pat sunt rude cu cele de grădină, astfel ele miros similar. Locul în care se adună ploșnițe de pat pot mirosi a fier sau a sânge uscat.
Ploșnițele de pat mânâncă sânge. Acestea preferă să se hrănească cu sânge uman, însă dacă acesta nu este disponibil, se vor hrăni cu alte animale cu sânge cald precum pisici, câini, păsări, șobolani. Ploșnițele de pat nu beau apă. De asemenea, nu se vor hrăni cu sângele dintr-o tăietură sau rană, și nici din cadavre.
Ploșnițele de pat nu sunt active doar noaptea. Sunt, din punct de vedere tehnic nocturne și preferă să se hrănească și să se miște în întuneric, însă se vor hrăni în timpul zilei sau în condiții de lumină puternică dacă aceasta este singura ocazie când gazda este disponibilă. Ca urmare, dormitorul cu luminile aprinse nu va împiedica ploșnițele de pat să se hrănească. În infestările grele, numeroase ploșnițe pot fi văzute adesea în timpul zilei.
Nu, ploșnițele de pat nu stau de obicei pe pielea unei persoane mai mult decât îi ia să se hrănească, în general de la 3 până la 12 minute, în funcție de stadiu. Imediat după hrănire, ele caută un loc în afara gazdei pentru a-și ascunde și digera masa de sânge. De asemenea, acestora nu le place să rămână în contact cu pielea umană. De obicei, ploșnițele de pat nu ajung pe oameni în timp ce aceștia sunt activi.
Nu, ploșnițele de pat sunt dăunători exclusiv de interior. Acestea trebuie să fie în locuințe umane pentru a avea condițiile optime de trai. Nu vor ajunge în curți sau grădini. Cu toate acestea, dacă ploșnițele de pat se ascund într-o saltea sau altă piesă de mobilier lăsată afară, pot supraviețui în interiorul acestora pentru o lungă perioadă de timp. Lăsarea mobilierului în aer liber nu garantează eliminarea ploșnițelor de pat.
Nu, ploșnițele de pat nu pot sări.
Nu, ploșnițele de pat nu au aripi, deci nu pot zbura.
Ciclul de viață începe odată ce apare oul, urmat de cele 5 stadii de nimfă și stadiul de adult. Pentru a avea energia de a trece la etapa următoare, o nimfă trebuie să se hrănească. Femelele adulte, trebuie de asemenea să se hrănească pentru a putea depune ouă. O ploșniță de pat poate depune până la 150 de ouă în timpul vieții. La temperatura camerei este nevoie de aproximativ 3 luni ca ploșnițele de pat să finalizeze ciclul de la ou la adult, însă ele vor crește mai repede dacă temperatura este mai mare. La 30 de grade Celsius, este nevoie de aproximativ 3 săptămâni ca ploșnițele de pat să se dezvolte de la ou la adult.
O ploșniță adultă poate trăi aproximativ un an, ceea ce este mult timp după standardele insectelor.
Majoritatea ploșnițelor de pat au nevoie de 6-7 zile între hrăniri. Se știe că acestea supraviețuiesc timp de câteva luni (aproximativ 140 de zile) la temperatura camerei, fără să se hrănească. Pot supraviețui și mai mult la temperaturi scăzute, pentru că temperaturile scăzute le încetinesc creșterea și metabolismul. Prin urmare, acestea vor supraviețui luni de zile fără mâncare.
Da, ploșnițele de pat sunt recunoscute ca dăunători importanți ai sănătății publice. Agențiile pentru Protecția Mediului și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor încurajează implicarea agențiilor locale de sănătate publică, pentru că ploșnițele de pat prezintă numeroase riscuri pentru sănătatea oamenilor. Mulți oameni experimentează mâncărimi, iar locurile infectate pot fi infectate. În unele cazuri, mușcăturile de ploșnițe pot fi atât de numeroase încât persoana afectată va suferi de anemie din cauza pierderii de sânge. Unii oameni au reacții foarte severe la mușcăturile de ploșnițe, precum reacții astmatice, insomnie, anxietate și stres. Alții pot experimenta depresie. Ploșnițele de pat pot provoca sentimente de frică, furie, frustrare, insomnie, jenă, paranoia și stigmatizare socială. O astfel de gamă de efecte asupra sănătății cauzate de ploșnițe poate face o persoană mai susceptibilă la boli comune.
Mușcăturile pot provoca reacții alergice la șapte din zece oameni. De asemenea, pot provoca reacții alergice grave și tulburări psihologice. Consultați acest studiu pentru a citi mai multe despre implicațiile mintale ale ploșnițelor de pat.
Urmele de mușcături apar pe pielea expusă în timpul somnului. De exemplu dacă dormiți fără tricou, pot fi urme de mușcături pe piept sau spate. De asemenea, urmele se pot observa pe gât, față și apar adesea în forme, în rânduri sau grupate.
Verifică dacă există ploșnițe de pat la hotelul la care urmează să dormi și refuză să stai în cameră dacă aceasta prezintă semne de ploșnițe.
Depozitează bagajele pe un suport de bagaje sau în cadă pentru a preveni ploșnițele să intre între hainele tale.
Nu luați mobila lăsată afară sau pe marginea drumului de către altcineva.
Evită mobilierul la mâna a doua, mai ales dacă este tapițat. Verifică crăpăturile din mobilier pentru a vedea dacă există urme de ploșnițe.
Bagă imediat hainele second-hand la spălat la temperaturi înalte.
Dacă ai fost într-o zonă infestată, schimbă hainele înainte de a intra în casă și pune hainele vechi într-o pungă sigilată până acestea intră în mașina de spălat la temperatură mare.
Tratează imediat ce descoperi că ai ploșnițe de pat - cheamă un specialist.
Golden-Clean Vet oferă servicii de dezinsecție în următoarele comune din Cluj:
dezinsecție Apahida, Cluj
dezinsecție Baciu, Cluj
dezinsecție Bonțida, Cluj
dezinsecție Chinteni, Cluj
dezinsecție Ciurila, Cluj
dezinsecție Feleacu, Cluj
dezinsecție Florești, Cluj
dezinsecție Jucu, Cluj
dezinsecție Luna, Cluj
dezinsecție Sălicea, Cluj